Przystąpiliśmy do realizacji pilotażu „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym – Dieta Mamy”. Oznacza to, że w ramach projektu kobietom w ciąży i po porodzie każdego dnia serwować będziemy pięć posiłków, przygotowanych ze świeżych, wysokiej jakości produktów. Ponadto każda pacjentka oddziału ginekologiczno-położniczego może liczyć na wsparcia doświadczonego dietetyka.
Celem projektu jest przede wszystkim propagowanie wśród mam zasad zdrowego żywienia oraz budowanie świadomości jak dieta wpływa na organizm w tym szczególnym okresie. Serwując w szpitalu zdrowe i różnorodne posiłki pokazujemy jakich produktów nie powinno zabraknąć na talerzu kobiety w ciąży lub w okresie karmienia.
Do projektu nie będą kwalifikowane pacjentki z dietami specjalnymi – np. z powodu cukrzycy.
Nieodłączną częścią pilotażu jest edukacja. Każda pacjentka oddziału ginekologiczno-położniczego może liczyć na wsparcie dietetyka, a po wyjściu ze szpitala nawiązać kontakt drogą mailową lub skorzystać z bezpłatnej wizyty dietetycznej do 6 tygodnia po porodzie. Ponadto od stycznia w szpitalu raz na trzy miesiące organizowane będą bezpłatne warsztay edukacyjne dla kobiet w ciąży.
Od pacjentki biorącej udział w programie wymagane jest jedynie podpisanie oświadczenia wyrażającego zgodę na udział w projekcie.
Wszelkie informacje w zakresie prawidłowego odżywiania kobiet w ciąży i kobiet karmiących znajdują się także na stronie internetowej Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej: www.ncez.pl. W ramach funkcjonowania Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEŻ) pacjentki mogą również uzyskać darmową konsultację dietetyczną on-line pod adresem: www.poradnia.ncez.pl
* Pilotaż dedykowany jest dla pacjentek oddziału położniczo-ginekologicznego, jednak zdecydowaliśmy się wprowadzić tak wartościową i urozmaiconą dietę na wszystkie oddziały, dla wszystkich naszych pacjentów.